fbpx

Radierea unui vehicul dacă cartea de identitate a acestuia nu mai există

Cartea de identitate a autovehiculului este necesară și cerută de autoritatea de înmatriculare pentru orice operațiune specifică, inclusiv pentru scoaterea din circulație a acestuia. Dar totuși, cei ce au pierdut documentul și vor să radieze mașina înscrisă în acesta o pot face și în absența cărții de identitate a autovehiculului, printr-o procedură specială stabilită de Registrul Auto Român (RAR). Mai exact, va trebui să anulezi cartea de identitate a vehiculului în baza de date a RAR.

Potrivit legislației în vigoare pe teritoriul țării noastre, eliberarea duplicatului unei cărți de identitate a unui vehicul este condiționată de identificarea vehiculului la RAR. Documentul este solicitat de autoritatea de înmatriculare în cazul oricărei operațiuni, chiar și în cazul radierii din circulațiea autovehiculului.
 
Dar în situațiile aparte, în care un vehicul nu mai poate fi identificat, deoarece, poate a fost scos din România, dezmembrat ori furat, RAR permite anularea CIV în baza sa de date, ceea ce permite autorității de înmatriculare să radieze vehiculul în absența cărții de identitate.
 
Din baza de date a RAR poate fi făcută anularea CIV la reprezentanțele Registrului, în baza unei solicitări făcute de proprietarul mașinii, dar aceasta trebuie motivată și justificată cu documente din care să rezulte starea din acel moment a vehiculului.
 
 Cu alte cuvinte anularea CIV din baza de date a RAR se poate face atunci când:

  1.  sunt prezentate documente justificative cu privire la imposibilitatea identificării vehiculului de către reprezentanții RAR, emise de una dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției sau Ministerului Public, care indică evenimentul ce ar face imposibilă identificarea (furt, incendiu, confiscare, distrugere, reținere în custodie etc.);
  2.  este prezentat un certificat de înmatriculare (sau copia acestuia) care atestă înmatricularea vehiculului în alt stat;
  3. este prezentat un certificat de dezmembrare valid emis de un atelier autorizat în România (numărul de identificare al vehiculului este introdus în baza de date cu vehicule dezmembrate) sau un certificat de distrugere a vehiculului în alt stat.

Anularea cărții de identitate a vehiculului din baza de date a RAR nu se poate aplica și în alte situații, în afara celor prezentate mai sus, ci doar în cazul în care mașinile nu mai pot fi duse, din motivele enumerate.

În restul cazurilor, adică atunci când mașinile pot fi identificate, RAR va emite un duplicat al CIV, în baza căruia se va face radierea automobilului.

Inmatriculari Auto BM utilizează cookie-uri și tehnologii similare pe site-urile sale. Continuând navigarea după prezentarea informațiilor privind modulele cookie, sunteți de acord cu această utilizare.