Vrei să înmatriculezi un autoturism second hand achiziționat din Romania? Ghidul acesta te va ajuta să iți planifici cât mai eficient fiecare pas, să descoperi care sunt actele necesare înmatriculării dar și care sunt costurile întregului proces de înmatriculare auto.
Când cumperi, verifică bine mașina și actele vânzătorului
Pentru început ,verifică foarte bine mașina atât tehnic cât și estetic. Dacă te pricepi bine la mașini atunci o poți verifica singur, însă îți recomandăm să te duci într-un service autorizat, de marcă, pentru că astfel poți obține informații suplimentare despre mașină și istoricul acesteia. Trebuie însă să fie și vânzătorul prezent pentru a solicita personal date despre istoricul mașinii sale. Altfel, legal vorbind, service-ul auto nu îți poate oferi ție aceste informații.
Dacă ai verificat tehnic mașina și ești mulțumit, mai ai de făcut totuși câteva verificări înainte de a trece la contractul de vânzare-cumpărare! Și anume:
1. Asigură-te că autoturismul pe care vrei să îl cumperi nu a fost furat
Poți verifica asta pe site-ului Poliției Române,în secțiunea autovehicule furate.
2. Verifică actele de vânzare ale autovehiculului
În cazul în care mașina este cumpăratăde la un dealer auto de încredere, atunci șansele ca documentele acesteia să nu fie în regulă sunt aproape nule. Însă dacă decizi săachiziționezi o mașină second hand de la un privat, atunci îți recomandăm să analizezi cu atențieactele mașinii.
Asigură-te căseria de șasiu a mașinii (numărul VIN auto – îl găseștide obicei sub capotă sau pe interiorul parbrizului) este aceeașicu cea înscrisăîn actele autoturismului. Verificădacănumele proprietarului e trecutîn toate documentelemașinii.
3. Cere certificatul fiscal de la vânzătorul mașinii
Înainte de cumpărare, asigură-te că primești certificatul fiscal de la vânzătorul mașinii și că acesta nu are datorii. Altfel, există riscul să cumperi un autoturism pe care nu îl vei putea înmatricula. Dacă ești amânat sau refuzat fără motiv cu certificatul fiscal, atunci sunt șanse mari ca vânzătorul să aibă datorii sau ca mașina să fie furată.
4. Verifică istoricul daunelor auto în baza CEDAM
Pesite-ul Autorității de Supraveghere Financiară,în secțiunea Baza de date CEDAM, poți vedeaistoricul daunelor pentru autoturismulde care ești interesat.
Ca să poți verifica vei avea nevoie de numărul de înmatriculare al autoturismuluiși de CNP-ul sau CUI-ul vânzătorului / proprietarului. Trebuie însă să știi căvei găsi aici doar acele daune auto care au fost soluționate prin despăgubiri de la un asigurator din Romania. Deci dacămașina a avut daunecare au fost soluționate / reparatepe cont propriu, nu le vei găsi în baza de dateCEDAM.
Redactarea contractului de vânzare – cumpărare auto
Dacă ai făcut toate verificările menționate mai sus și totul este ok, poți merge la un notar sau birou de copiat acte pentru a întocmi contractul de vânzare-cumpărare auto. La acest pas ar trebui să deții deja certificatul fiscal al vânzătorului autoturismului, iar dacă o cumperi de la un dealer atunci ar trebui să ai și o factură.
Pentru a întocmi contractul de vânzare-cumpărare auto ai nevoie de actele de identitate ale ambelor părți implicate și bineînțelese cartea mașinii.
După ce ați semnat contractul, vânzătorul va trece pe talon faptul că îți înstrăinează mașina precum și data în care vă aflați și semnătura sa. Din acel moment vei avea la dispoziție 30 de zile pentru a înmatricula autovehiculul. Tot acum va trebui să rezolvați și o fișă de înmatriculare auto, care de altfel trebuie completată și semnată de vânzător. De asemenea, această fișă trebuie să fie vizată de organul fiscal de care aparține vânzătorul, practic acesta va radia mașina de pe numele său și nu va mai plăti impozit pentru ea.
Actele necesare pentru înmatricularea auto
1. Primul pas îl faci la Registrul Auto Roman (RAR)
(Începând cu Iulie 2016 acest pas nu mai este necesar deoarece certificatul de autenticitate nu mai este obligatoriu la dosarul de înmatriculare auto. Totuși, dacă autoturismul e mai vechi de 2008 și nu e trecut în carte nivelul de emisii de C02, tot va trebui să mergi până la RAR.)
E indicat să faci o programare la RAR imediat ce ai cumpărat mașina pentru că, în funcție de cât de aglomerat este oficiul din orașul tău, te vor putea programa chiar și peste o săptămână.
De la RAR vei primi certificatul de autenticitate, care este valabil 60 de zile. În caz că mașina este mai veche, îți recomandăm să o verifici înainte într-un service și să repari tot ce e nevoie ca să nu ai probleme și să riști să fi întors din drum când o duci la RAR.
2. Mergi la Direcția Locală de Taxe și Impozite
După ce ai achiziționat autoturismul este obligatoriu să îl declari în vederea impozitării în termen de 30 de zile, asta ca să nu fi sancționat cu o amendă. Să ai la tine și fișa de înmatriculare auto pe care ai primit-o când ai cumpărat autovehiculul. Va trebui să primești o viză.
- Timp estimat: mai puțin de o oră
3. Cumpără o asigurare RCA în vederea înmatriculării
Când vei depune dosarul în vederea înmatriculării mașinii, va fi necesar să ai deja întocmită o poliță de asigurare auto valabilă. Aceasta va fi întocmită în vederea înmatriculării după numărul de șasiu pentru că încă nu știi ce număr de înmatriculare va avea mașina.
Asigurarea RCA veche va fi încetată, iar vânzătorul își poate recupera banii rămași dacă îi trimiți documentele. Trebuie să întocmești noua poliță RCA pentru o perioadă de minim o lună.
4. Plătește taxa pentru certificatul de înmatriculare auto
Odată ce ai făcut noua asigurare RCA, nu uita să plătești taxa pentru certificatul de înmatriculare. Poți plăti prin internet banking, virament bancar sau mandat poștal către contul deschis de către Instituția Prefectului. Mai ai și posibilitatea să plătești în numerar la casieriile unităților Trezoreriei Statului sau la DRPCIV.
- Cost estimat: 49 Lei
5. Mergi la Serviciul de Înmatriculări Auto cu dosarul de acte pentru înmatriculare
Aici trebuie să mai plătești o taxă pentru numerele de înmatriculare. În caz că vrei numere de înmatriculare preferențiale taxa va fi 85 Lei, altfel te costă doar 40 Lei.
Până la urmă, lista actelor necesare pentru înmatricularea autoturismului tău ar trebui să conțină următoarele:
- Cererea de înmatriculare;
- Fișa de înmatriculare auto vizată;
- Cartea de identitate a mașinii (în original și copie);
- Actul tău de identitate (în original și copie);
- Dovada efectuării inspecției tehnice periodice (ITP). Reiese din talon;
- Copie după asigurarea RCA;
- Chitanța pentru plata certificatului de înmatriculare;
- Asigurarea RCA;
- Contractul de vânzare cumpărare dacă ai cumpărat de la o persoană fizică sau factura daca ai cumpărat de la o persoană juridică;
- Talonul mașinii;
- Plăcuțele de înmatriculare, dacă vânzătorul a fost din alt județ sau dacă tu vrei alte numere;
- Dovada plății noilor plăcuțe de înmatriculare (dacă este cazul);
- Procura specială autentificată de notar, în cazul în care documentele sunt depuse de către o altă persoană.
Sfat: Fa copii xeroxdupă toate documentele și păstrează-le într-un dosar.
Cât te poate costa înmatricularea unui autoturism second hand cumpărat din Romania?
Polița de Asigurare RCA pe minim 1 luni te va costa cel puțin între 100 Lei si 600 lei. 49 Lei taxa pentru certificatul de înmatriculare auto și 40 Lei sau 85 Lei taxa pentru plăcuțele de înmatriculare. Deci total vei plăti minim 189 Lei, în funcție de cât vei plăti pentru Polița de Asigura