fbpx

Intocmirea unui contract vanzare – cumparare auto.

Etapele unei vanzari intre doua persoane fizice.

Pe scurt, cele doua persoane vor intocmi un contract de vanzare cumparare auto, pe baza acestui contractcel care vinde, va scoate masina de pe numele lui de la fisc, iar cumparatorulo va inregistra pe numele lui la fisc. Acum sa vedem în detaliu ce pasi trebuie urmati pentru o vanzare autocorecta si legala.

Inainte de a vinde o masina, va trebui sa te asiguri ca este intr-o stare perfecta de functionare. In cazul in care exista defectiuni, acestea trebuie remediate. Masina adusa intr-o forma buna ii va imbunatati valoarea. In plus, in cazul in care cumparatorul considera ca l-ai indus in eroare, nefiind dezvaluite anumite probleme, acesta din urma te poate duce in instanta pentru prezentare eronata.

Mai apoi este important sa oferi cumparatorului un contract vanzare – cumparare, care sa contina detalii despre masina pe care o vinzi. O masina uzata nu mai este in garantie, iar cumparatorul se va baza pe termenii contractului, pentru a se asigura ca achizitioneaza o masina functionala. Masina trebuie sa corespunda oricarei descrieri pe care o dai in scris sau verbal in decursul vanzarii. Poti scrie singur contractul atat timp cat acesta indeplineste cerintele legale.

Conditii ce trebuie indeplinite ca procedura sa fie legala?

Pentru inceput, trebuie sa stii ca scoaterea masinii de la fisc va fi facutacu data la care ai intocmit contractul de vanzare cumparare. Institutia nu accepta intarzieri, asa ca vei fi prezent la timp pentru areusi sa declari la ANAF tranzactia. Pe de alta parte, persoana care a cumparat are la dispozitie 30 de zile, de la intocmirea contractului de vanzare cumparare, pentru a se prezenta la ANAF sa inscrie vehiculul pe numele lui. In cazul in carenu se respecta aceste termene, ce au la baza un contract devanzare – cumparare, se vor aplica amenzi diferite,in functie de capacitatea cilindrica a masinii.

Redactarea unui contract de vanzare – cumparare auto

Da, poti scrie contractul de mana,dar descarcarea unui model de contract vanzare cumparare de pe site-uri avizate si introducerea informatiilor necesare ii vor oferi un aspect mai profesional. Legile privind vanzarea unuivehicul pot varia in functie de an, asa ca daca nu esti sigur de legalitatea contractului, consulta un avocat inainte de a-l semna. Dupa completarea informatiilor in modelul de contract, imprima doua copii, una pentru tine si una pentru cumparator. Ambele parti trebuie sa semneze si sa pastreze copia de contract. Un martor ar trebui sa semneze contractul dupa ce fiecare parte a semnat. Desi e posibil sa nu fii obligat legal sa ai un martor la semnarea unui contract, avand un martor poate atenua litigiile legale cu privire la exactitatea contractului. Mai poti si sa semnezi contractul in fata unui notar, daca doresti. Acest lucru va adauga un alt nivel de protectie, pentruca notarul ofera dovezi solide ca ambele parti au fost de acord cu conditiile contractului. De regula acest lucru se discuta inainte iar taxele pot fi platite doar de cumparator sau pe jumatate intre cei doi.

Indica detaliile vanzarii

Mentioneaza oricare metoda de plata o folosesti pentru achizitie – numerar, cec, card sau transfer. De exemplu, „Data vanzarii este 23 Februarie 2022. Cumparatorul este de acord sa plateasca pretul de achizitie 9000 EUR in numerar.” Nu este recomandat, dar se poate stabili si un plan de plata de comun acord. Un exemplu, cumparatorul ar putea plati 1000 EUR / luna timp de mai multe luni. Dar asta numai cu conditia ca persoana careia ii vinzi masina poate garanta plata, sau daca este vorba de un prieten sau cineva cunoscut.Asta este o schema comuna de frauda, cand cineva acorda o plata initiala, apoi sa ia vehiculul si va disparea. Daca esti de acord cu un plan de plata, asigura-te ca detii titlul masinii pana cand platile au fost facute integral. Dupa, poti trimite titlul noului proprietar prin e-mail sau in original.

Un alt aspect poate face ca vanzarea masinii sa nu fie locala, atunci metoda de livrare si responsabilitatea trebuie incluse in contract. Vom include: transportul vehiculului, livrarea de catre cumparator, ridicarea de catre cumparator sau livrarea de catre o terta parte. In contractul de vanzare auto trebuie sa se indice cine este responsabil pentru plata cheltuielilor de livrare a acesteia.

Ce acte pentru vanzarea auto va furniza vanzatorul cumparatorului

Vanzatorul va furniza cumparatorului titlul vehiculului si orice alte documente necesare, cum ar fi un raport de testare a emisiilor sau inregistrari de service recente. Informeaza-te pentru a afla ce alt act pentru vanzare – cumparare trebuie sa furnizezi cumparatorului.

Detalii despre starea titlului vehiculului

Proprietarul poate vinde un vehicul numai daca are un titlu clar, ceea ce inseamna ca nu exista titluri de garantie pentru imprumuturi auto sau alte actiuni legale impotriva proprietarului. In unele cazuri, proprietarul poate vinde o masina atunci cand banca inca detine titlul vehiculului. Va trebui sa obtii o scrisoare de rambursare de la compania de finantare, asta daca mai faci plati pentru masina. De aici releva exact suma de bani pe care o datorezi pentru masina, si pe care cumparatorul trebuie sa o plateasca pentru a cumpara masina. In majoritatea cazurilor, cumparatorul ofera direct bancii suma ramasa pentru plata masinii, iar vanzatorului diferenta de bani pana la suma ceruta. In acest caz, banca poate trimite de obicei titlul catre cumparator la primirea sumei corecte si totale de rambursare.

Dacă verificarea mașinii în service nu a relevat nicio problemă sau a evidențiat doar probleme minore, pe care le accepți și le poți rezolva, urmează să te înțelegi cu vânzătorul asupra prețului final de tranzacție și, ulterior, poți trece la cumpărarea efectivă a mașinii.

Dosarul trebuie sa cuprinda:

– o copie dupa actul de indentitate al vanzatorului;

– copie dupa cartea masinii;

– contractul de vanzare cumparare sau contract de instrainare-dobandire a unui mijloc de transport in 5 exemplare;

– si mai ai de completat un formular vanzare auto pentru scoaterea din evidenta, pe care il primesti la ghiseu.

Daca nu stii ce trebuie sa contina actul de vanzare cumparare, poti sa gasesti online un model contract dupa care sa te ghidezi. De asemenea, trebuie sa ai toate taxele achitate la zi.

Ce trebuie sa contina dosarul pentru a introduce masina la fisc?

Si cel care trebuie sa introduca masina la fisc are nevoie de un mic dosar ce contine vanzare auto acte:

– copie dupa actul de identitate;

– copie dupa cartea masinii;

– contractul de vanzare cumparare in 3 exemplare, pe care le iei de la vanzator cu stampila institutiei;

– competarea unor fomulare la ghiseu.

O alta categorie estecontractul pe baza de factura, atunci cand tranzactia se desfasoara fie intre doua persoane juridice, fie intre o persoana juridica si una fizica.

La vanzarea personala am vazut ce acte sunt necesare, dar sa detaliem in continuare ce date trebuie sa contina factura pentru a fi valabila in procesul de vanzare-cumparare, mai ales catre o persoana fizica, caz des intalnit.

Pe langa datele firmei, trebuie trecute si datele de identificare ale persoanei ce achizitioneaza masina, dar si datele de identificare ale autovehiculului cum ar fi: marca, model, serie de sasiu. Restulprocedurilor sunt asemanatoare ca si in cazul vanzarii pe baza contractului, doar ca acesta este inlocuit de factura.

Informatii ce te pot ajuta.

Nu uita ca la actele necesare vanzari autopentru persoana fizica trebuie sa ii inmanezi cumparatorului, pe langa actele masinii, inca 3 exemplare de contract stampilate de Fisc, pe care le obtii atunci cand scoti masina de pe numele tau. Daca in urma vanzarii masina este scoasa din tara definitiv, atunci poti sa urmezi procedura pentru a obtine un certificat de radiere de la DRPCIV.

Cumparatorul are in continuare de urmat procesul de inmatriculare a autoturismului achizitionat, se face transcriere auto pentru obtinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor. Sunt si o serie de costuri precum asigurare, placute, taxa talon.

Atunci cand vrei sa vinzi masina, ca certificatul fiscal auto se elibereaza pe loc doar in putine cazuri, de cele mai multe ori acesta vine in termen de 3 zile de la data cererii.

Inmatriculari Auto BM utilizează cookie-uri și tehnologii similare pe site-urile sale. Continuând navigarea după prezentarea informațiilor privind modulele cookie, sunteți de acord cu această utilizare.