fbpx

Tot ce trebuie să știi despre procesul de înmatriculare

Te-ai hotărât să îți cumperi o mașină nouă de la o reprezentanță auto din România? Poate că vrei să îți cumperi un autoturism nou de la un dealer auto dintr-o anumită țară europeană sau poate chiar din afara Europei? Vrei să știi care sunt pașii ce trebuie să-i urmezi pentru a o înmatricula în România, cât te poate costa, cât durează toate procedurile, care sunt actele necesare ș.a.m.d.? În acest articol îți vom explica toate acestea, cât mai scurt și pe înțelesul tău!


Înainte de a conduce legal pe drumurile publice, e bine să ai în vedere și procesul de înmatriculare a noului tău autoturism. În funcție de gradul de ocupare al ghișeelor din orașul tău, tot procesul de înmatriculare poate dura câteva zile sau chiar o săptămână. Conform Codului Rutier, aprobat prin OUG nr. 195 din 2002, toate actele necesare se depun la Serviciul de Înmatriculări Auto. Procedura detaliată o găsești explicată pe larg în Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 1501 din 2006, care a suferit ultima modificare în anul 2017. Pe scurt și punctat, iată ce trebuie să știi ca să înmatriculezi o mașină nouă în România:

Cum se înmatriculează o mașină nouă?


Există o primă opțiune atunci când îți cumperi o mașină nouă-și anume acela de a achiziționa autoturismul de la un dealer auto din România. În acest caz, pentru a înmatricula cu succes mașina, va trebui să pregătești actele de achiziție ale autoturismului, pe baza cărora poți începe să demarezi procedura. Reprezentanța sau dealer-ul auto de la care ai cumpărat mașina este cea care trebuie să îți pună la dispoziție cartea de identitate a autovehiculului de care urmează să te bucuri pentru mult timp de acum înainte.

Cât costă înmatricularea unui autoturism nou?

Pentru a obține actul de înmatriculare a mașinii va trebui să pregătești un dosar cu toate actele necesare, pe care îl vei preda autorităților și după cum probabil bănuiești, va trebui să plătești și câteva taxe. Sumele pe care le vei cheltui în această etapă nu vor fi mari, dar e bine să fii pregătit și să ai bani la tine ca să nu faci mai multe drumuri, în eventualitatea în care ai scăpa din vedere ceva.

 • Certificatul de înmatriculare – pe care îl poți plăti online, la Trezorerie, la CEC sau Posta Romana – te va costa 49 de lei;
 • Plăcuțele de înmatriculare – pe care le obții după aprobarea dosarului – te vor costa 40 de lei;
 • Dacă vrei să beneficiezi de numere preferențiale – acestea te vor costa 85 de lei.

Care sunt actele și taxele necesare înmatriculării uneimașini noi?

 1. Autoturism nou, achiziționat din România:
 • Cerere de înmatriculare;
 • Fișa de înmatriculare vizată de Direcția Generala de Impozite și Taxe Locale de care aparține proprietarul;
 • Cartea de identitate a autovehiculului (original și copie);
 • Actul de identitate al solicitantului (original și copie);
 • Copie după asigurarea RCA valabilă;
 • O plată de 49 lei – taxă certificat înmatriculare;
 • Dovada plății pentru Plăcuțele de înmatriculare și a actelor aferente la ridicarea lor;
  Pentru persoane fizice, în cazul în care actele nu sunt depuse de titularul autoturismului, va trebui și o procură notarială.
  În cazul în care vrei să cumperi autoturismul pe firmă, vei mai avea nevoie și de documentele care atestă dobândirea personalității juridice (copie CUI și împuternicire tip din partea firmei), denumirea și sediul, în copie, precum și împuternicirea pentru reprezentantul legal al acestora.
 1. Autoturism nou, adus din Uniunea Europeană:
  Nu există mari diferențe în ceea ce privește înmatricularea unui autoturism nou adus din spațiul european față de situația în care ai achiziționat autoturismul din România, procedura legală fiind aceeași. Singurul detaliu pe care ar trebui să-l știi este că dacă persoana care solicită înmatricularea nu este înregistrată în scopuri de TVA, aceasta trebuie să depună odată cu celelalte documente, un act foarte important, și anume:
 • Certificatul privind atestarea plății TVA -pentru achizițiile intracomunitare de mijloace de transport, care este prevăzut de Ordinul președintelui ANAF pentru aprobarea modelului și care se obține de la sediul ANAF.
  De asemenea, nu uita că un autoturism nou, care intră pentru prima dată în circulație, va avea nevoie de omologare și de eliberarea cărții de identitate a vehiculului.
 1. Autoturism nou care provine din afara Uniunii Europene:
  În situația în care autoturismul provine din afara Uniunii Europene, va trebui să pregătești un dosar cu documente puțin diferit față de primele situații explicate mai sus. Înainte de a înmatricula mașina va trebui să faci o vizită la RAR. Concret, va trebui să prezinți la dosar următoarele:
 • Fișa de înmatriculare vizată la Direcția de Taxe și Impozite Locale de care aparține proprietarul;
 • Actele de identitate ale autovehiculului (original și copie);
 • Actul de identitate al solicitantului (original și copie);
 • Copie după asigurarea RCA valabilă;
 • Dovada efectuării formalităților vamale de import (original sau copie legalizată, plus o copie simplă);
 • Chitanța care atestă plata Certificatului de înmatriculare (49 de lei);
 • Dovada plății pentru Plăcuțele de înmatriculare (40 de lei pentru numere de înmatriculare la rând sau 85 de lei pentru numere preferențiale);
 • Procura notarială, în cazul în care datele nu sunt depuse de titular.
  Dacă vrei să înregistrezi pe firmă autoturismul nou proaspăt adus în spațiul UE, atunci înmatricularea mai presupune un pas. Alături de împuternicirea pentru reprezentantul legal al persoanei juridice, va trebui să depui la dosar și documentele care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul, în copie.
  Sunt două proceduri prin care poți înmatricula în România un autoturism nou care a fost cumpărat din afara Uniunii Europene:
 1. Prin importul autoturismului;
 2. Prin procedura de restabilire a domiciliului – valabilă doar în cazul persoanelor care locuiesc de mai bine de un an în afara UE și au dobândit mașina de cel puțin șase luni. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi, dacă te afli în această situație:
  2.1. Depune o cerere la Serviciul Comunitar de Evidența Populației la care ești arondat, pentru a-ți restabili domiciliul în România;
  2.2. Obține o carte de identitate sau un pașaport cu noile date de domiciliu;
  2.3. Obține o adeverință care să ateste perioada în care ai avut domiciliul în străinătate. Acest document îl poți obține de la Direcția Pașapoarte și se depune la Autoritatea Națională a Vămilor;
  2.4. Depune un angajament scris că îți vei restabili domiciliul în România în decurs de șase luni, în cazul în care mașina ajunge în țară înaintea ta, și plătește o garanție vamală, reprezentând cheltuielile cu taxele vamale, pe care o poți recupera ulterior;
  2.5. Oferă garanția scrisă că autoturismul nu va fi folosit în scop comercial.
  Trebuie să ții cont de faptul că un autoturism nou adus în România din afara spațiului comunitar trebuie înmatriculat în maximum 30 de zile de la intrarea în țară, excepție făcând doar autovehiculele care nu circulă pe drumurile publice.
  Acestea sunt toate informațiile de care vei avea nevoie pentru a-ți înmatricula cât mai curând noua ta bijuterie pe patru roți. Ca de obicei, îți stăm la dispoziție pentru orice detalii ai putea avea nevoie ca să te bucuri cât mai repede de un autoturism așa cum ți-l dorești!
Inmatriculari Auto BM utilizează cookie-uri și tehnologii similare pe site-urile sale. Continuând navigarea după prezentarea informațiilor privind modulele cookie, sunteți de acord cu această utilizare.