Daca masina are un grad de uzură incompatibil cu normele de poluare sau cu cele de siguranță auto. Daca încă este într-o stare acceptabilă, dar trebuie să ne stabilim peste granita iar masina va merge cu noi. Atunci, dar și in alte situații particulare, în care se impune radierea unei mașini din circulație se va proceda prin radiere.
În ciuda aparențelor, procedura este una destul de simplă, iar eforturile financiare pe care le presupune nu sunt mari.
In perspectiva relației cu autoritățile fiscale, radierea poate fi definită drept ștergerea autovehiculului din registrele instituțiilor competente în domeniul circulației rutiere pe drumurile publice din România. Sunt multe căi prin care această acțiune poate fi demarată.
Solicitarea radierii este de competența proprietarului vehiculului. El are dreptul de a iniția procedurile în cazul în care nu mai dorește să mențină autovehicolul în circulație, asta implică o dovadă a posibilității de a asigura depozitarea într-un spațiu adecvat.
În afară de această situație, cauzele unei asemenea decizii pot fi următoarele:
- dezmembrarea vehiculului într-unul din centrele REMAT;
- înscrierea mașinii în programul Rabla;
- exportul către o altă țară;
- transferul sarcinii fiscale a vehiculului între doi soți, în timpul procedurii de divorț;
- furtul.
Daca mașina în cauză este abandonată, primăria unei localități are dreptul de a cere în instanță radierea. Înainte de a demara acțiunea, autoritățile publice se vor adresa Direcției Permise și Înmatriculări Auto, către care vor trimitesesizare cu privire la situația mașinii părăsite. In conditiile acestea, radierea se va face în termen de o lună de la primirea sesizării.
Procedura de radiere auto
Primul lucru care trebuie să îl faci va fi sa mergila Serviciul Public Comunitar Direcția Permise și Înmatriculări Auto. Aici vei depune dosarul de radiere auto. Apoi, la Direcția Taxe și Impozite Locale, acolo vei completa declarația pentru scoaterea din evidență a mașinii. Asa, se va realiza radierea vehiculului și din punct de vedere fiscal, si vei fii scutit de plata impozitului pentru autovehiculul scos din circulație sau vândut.
Actele necesare pentru radierea auto
Pregătirea documentației îți va scuti timp și stres. Odată ce ai completat dosarul necesar radierii, cu toate actele, poți avea siguranța că nu va fi nevoie să te deplasezi de multe ori la instituțiile publice și că nu vei mai suporta costul pentru un bun inutilizabil.
Pentru asta vei pregati în dosarul tău următoarele documente:
Acte necesare la Serviciul Public Comunitar Direcția Permise și Înmatriculări Auto:
- cerere de radiere, completată și semnată de proprietar;
- actul de identitate al solicitantului, în original și sub formă de copie;
- cartea de identitate a vehiculului, în original și sub formă de copie;
- certificatul de înmatriculare;
- fișa de înmatriculare, pe care să figureze viza Direcției Taxe și Impozite Locale;
- certificatul de atestare fiscală, completat și semnat de proprietar;
- certificatul de radiere, completat în trei exemplare;
- plăcuțele de înmatriculare;
- documentele care atestă dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul aferente, precum și codul unic de înregistrare și împuternicirea reprezentantului legal, în original și sub formă de copie (în cazul persoanelor juridice).
Daca intenționezi să predai mașina către REMAT, dosarul tău va mai cuprinde actul care atestă dezmembrarea sau predarea mașinii pentru a fi dezmembrată.
Vehiculele pe care proprietarii vor să le exporte peste graniță, mai este necesar actul vamal pe care l-au emis autoritățile competente românești, respectiv străine, sau certificatul de înmatriculare emis peste hotare.
Un vehicul furat implică adăugarea la actele depuse a actului oficial pe care l-a emis poliția, prin carese atesta furtul care a avut loc în țară sau în străinătate.
Pentru radierea unui vehicul doar pentru a-l scoate din circulatie, este obligatoriu să prezinți un document care certifică posesia unui teren sau a unui garaj în care se va face depozitarea pe termen lung.
Acte necesare la Direcția Taxe și Impozite Locale:
Va trebui să te asiguri că îi prezinți funcționarului din instituția subordonată
Primăriei următoarele acte:
- declarația pentru scoaterea din evidență a mașinii;
- cererea pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală;
- cartea de identitate a solicitantului, în original și sub formă de copie;
- cartea de identitate a vehiculului, în original și sub formă de copie;
- fișa de înmatriculare în original;
- actul de atestare a înstrăinării mașinii.
Eliberarea certificatului de radiere auto
Locul din care vei obține acest document este Serviciul Public Comunitar Direcția Permise și Înmatriculări Auto. Acest document îți va fi util în momentul în care te vei adresa Direcției Fiscale – persoane fizice, care funcționează în incinta Primăriei. Această autoritate va transmite către Direcția Permise și Înmatriculări Auto datele posesorului și ale automobilului, alături de solicitarea radierii. Acțiunea va fi pusă în practică într-un interval de 31 de zile de la acest moment.Informațiile de mai sus sunt ghidul tău pentru radierea din circulație a unui vehicul pe care nu îl mai deții sau a unuia care urmează să facă loc altuia.