fbpx

Numerele roşii în cativa paşi simpli.

Este nevoie de câtiva pasi necesari pentru a putea circula legal, din punctul de vedere al intrării vehiculului în legalitate.

Până la eliberarea numerelor de înmatriculare definitive, va fi nevoie de eliberarea autorizației de circulație provizorie. Sau a eliberariinumerelor de înmatriculare roșii, iar pentruobținerea lor vom urma doar câtiva pasi obligatorii din partea oricărui proprietar de mașină, indiferent că masina este adusă de peste hotare sau cumpărată ca vehicul rulatin tara.

DRPCIV siautorizația de circulație provizorie

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor autorizează circulația vehiculelor pentru o perioadă de 30 de zile, dar aceastaautorizatie este provizoriesi nu se poate prelungi peste data la care expiră asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidentesau RCA. In consecinta, înainte de a te îndrepta către DRPCIV, trebuie să închei un contract cu o societate de asigurări. Indicat este ca durata poliței să acopere timpul care va trece până in momentul înmatriculării, pentru ca nu se vrea caautovehiculul să fie expus riscurilor sub forma prejudiciilor produse prin accidente de circulatie.

Fiecareimașini i sepoate elibera succesiv trei autorizații provizorii de circulație, dar fiecaredintre ele cu valabilitate de 30 de zile. Cu alte cuvinte putem spune ca chiar dacă a fost importat din altă țară, automobilul poate circula legal pe drumurile publice din România până la 90 de zile.

Timpul acesta este un interval suficient pentru încheierea tuturor etapelor legate de înmatricularea definitivă.Care implică obținerea certificatului de autenticitate de la RAR, plata timbrului de mediu și înregistrarea la Administrația Fiscală.

Actele necesare autorizației de circulatie

Demersul necesar obținerii acestui document este unulrelativ simplu. Pentru fișa care ține loc de talon, cât și pentruplăcuțele cu numerele roșiicare vor fi eliberate pe loc, la ghișeul DRPCIV. Vei avea nevoie de următoarele acte:

  1. Cererea solicitantului;
  2. Dovada încheierii unei asigurări obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de autovehicule pe numele solicitantului, în termenul de valabilitate a acesteia;
  3. Dovada plății taxei de autorizare provizorie a circulației;
  4. Copii ale documentelor care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului;
  5. Actul de identitate al solicitantului, în original și în copie, sau, în cazul persoanei juridice, documentele care să ateste dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul, în copie;
  6. Dovada plății contravalorii plăcuțelor cu număr provizoriu;
  7. Dovada plății contravalorii autorizației de circulație provizorie;
  8. Copia declarației vamale pentru vehiculele provenite din afară UE la care se solicită înmatricularea în România, cu excepția primei autorizări;
  9. Procura speciala, autentificată de notar, valabilă în cazul în care un împuternicit depunde dosarul.

Eliberarea numerelor numerelor rosii

Pentru ca aceasta autorizație de circulație provizorie să fie emisă dar sipentru a putea monta pe mașină plăcuțele roșii, va fi necesar ca mașina să treacă atât inspecția tehnică periodică, cât și verificarea la Registrul Auto Român ( RAR ). În plus,trebuie ca mașina să fie înregistrată la Administrația Financiară de care aparții, pentru plata impozitului anual.

Plăcuțele roșii te vor costa 40 de lei, iar taxa aferentă autorizației de circulație provizorie este de 13 lei. Contravaloarea taxelor se va achita la Serviciul Public Comunitar din cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor. Plata se poate face și la trezorerie, iar instituția îți va elibera chitanța pe care, mai apoi, o vei depune la dosarul pe care îl vei înainta către Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

Alte informatii utile:

Se poate opta pentru a face oprogramare online, ceea ce va inseamna un proces mult mai facil.Şi plata taxelor necesare se poate face online, astfel se vor evitacozile neplacute la CEC sau la Posta Romana.

Mai trebuie retinut faptul ca obtinerea numerelor rosii nu inseamna ca masina a fost inmatriculata. Acestea fiind provizoriişi avand o valabilitate de 30 sau 60 de zile (90 de zilemaxim cumulate) in aceasta perioada trebuiesc rezolvate si alte aspecte necesare pentru inmatricularea masinii, printre care:

Inspectia tehnica periodica a masinii – ITP-ul

Verificarea masinii la RAR (Registrul Auto Roman)

Inregistrarea masinii la Administratia Financiara, Directia Taxe si Impozite.

Nu uita sa acorzi foarte mare atentie perioadei de valabilitate a numerelor rosiipentru că in momentul in care ele expira, nu mai ai dreptul sa circuli cu masina. Conducerea de masini fara numere de inmatriculare, provizorii sau permanente, reprezinta infractiune si este pedepsita cu intocmirea unui dosar penal.

Inmatriculari Auto BM utilizează cookie-uri și tehnologii similare pe site-urile sale. Continuând navigarea după prezentarea informațiilor privind modulele cookie, sunteți de acord cu această utilizare.