fbpx

Sancţiuni pentru ITP expirat

O Inspecție Tehnică Periodică expirată suspendă înmatricularea unei mașini, asta înseamnă, conducerea unui autovehicul neînmatriculat.Ceea ce va atrage după sine două amenzi: o amendă pentru lipsa ITP-ului valabil și o alta pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării.
Amenda pentru ITP-ul expirat în 2022


Conducerea unei mașini cu ITP-ul expirat e o contravenție iar amenzile sunt destul de mari. Această contravenție se penalizează cu 9-20 de puncte de amendă. În 2022, un punct echivalează cu 145 de lei, asta înseamnă că amenzile sunt cuprinse, între 1.300 și 2.900 de lei.
Amenzile cumulate pentru ITP expirat pot ajunge până la 5.800 lei. Poliția vă va elibera o dovadă fără drept de circulație și reținerea talonului dar și a plăcuțelor de înmatriculare ale mașinii. Prin urmare, șoferul poate deplasa mașina doar pe platformă.
Așa că fiți atenți când expiră ITP. Puteți face o verificare pentru a afla valabilitatea pe site-ul RAR dacă aveți seria caroseriei (VIN – vehicle identification number) sau pe cea a Cărții de Identitate a Vehiculului (C.I.V.).
ITP –ul şi actele necesare
ITP -ul trebuie făcut obligatoriu la RAR, nu la un service şi costă între 100 de lei și 180 de lei în funcție de service. Unele companii cer un tarif diferențiat în funcție de motorizare: benzină, diesel sau GPL.


Actele necesare pentru Inspecția Tehnică Periodică sunt:
1. cartea de identitate a mașinii (CIV),
2. talonul (Certificatul de înmatriculare al mașinii)
3. buletinul persoanei care s-a prezentat la service.


Valabilitate: ITP-ul trebuie făcut la fiecare doi ani pentru mașinile care au până în 12 ani și la 1 an pentru cele care au depășit această vârstă iar cele de transport persoane sau taxi fac ITP – ul la 6 luni.
Propritarul autovehiculului are 30 de zile pentru a repara deficiențele dacă mașina e respinsă de service în momentul ITP-ului. Cele mai des întâlnite probleme tehnice constatate de inspectorii RAR sunt la instalația electrică de iluminare și semnalizare (26,73%), emisii poluante (21%), punți, jante, anvelope și suspensie (11,56%), vizibilitate (12%) dar și la sistemele de frânare (4%) sau direcție (1,5%).
Aproximativ două procente dintre maşinile verificate de RAR prezentau probleme legate de un ITP fals, expirat sau anulat. RAR a lansat în 2021 aplicația „Istoric vehicul” prin intermediul căreia orice persoană care deține sau intenționează să achiziționeze un autoturism poate verifica istoricul lui prin accesarea site-ului oficial al Registrului Auto Român, cu condiția ca mașina să fi trecut cel puțin o dată pe la RAR.

Inmatriculari Auto BM utilizează cookie-uri și tehnologii similare pe site-urile sale. Continuând navigarea după prezentarea informațiilor privind modulele cookie, sunteți de acord cu această utilizare.